Onze werkwijze

Om een echt mooi resultaat te verkrijgen is het belangrijk om enkele regels in acht te houden. We geven hieronder een opsomming van de stappen waarin we tewerk gaan:

gepolierde betonvloeren
  1. Goede vaste ondergrond

    In deze fase graven we de ondergrond tot op een diepte van 25 centimeter uit en voegen we betongranulaat 0-20 toe om de ondergrond te verstevigen.

  2. Plaatsen van bekisting  (behalve in woning).

    Bij niveauverschillen, worden deze weggewerkt met inox-profielen. Behalve in een woning is er geen bekisting nodig.

  3. GLASVEZELBEWAPENINg

    Door vezels toe te voegen aan betonmortel kunnen specifieke eigenschappen van beton worden beïnvloed.

    - Het verhogen van de treksterkte.
    - Het verhogen van de taaiheid
    - Het beheersen van de scheurvorming

  4. Storten van het beton

    Dit gebeurt meestal met behulp van betonpomp. Op manuele wijze en met behulp van een lasertoestel wordt vervolgens de beton genivelleerd.

Gepolierde betonvloeren afwerken

5. polieren van beton

Voordraaien van de beton, instrooien van de kwartslaag vermengd met cement en eventuele kleurstoffen. Deze droge cementrijke mengeling wordt handmatig verspreid over de nog natte vloer. Opnieuw wordt er met de poliermachine ’gedraaid’ totdat de toplaag zich vermengd heeft met de aanwezige nattere laag van de beton. Op deze wijze krijgt men een perfecte aanhechting van de uitgestrooide toplaag met de ondervloer. Na verdere uitdroging (enige tijd), wordt er opnieuw met de poliermachine gedraaid, en dit word herhaald, tot men het gewenste resultaat bekomen heeft.

Aangezien men met de machines niet helemaal tot de kant van de vloer kan geraken, dienen deze kanten steeds manueel gepolierd te worden. Met een spaan wordt de vloer handmatig bewerkt tot men bijna hetzelfde gladde effect verkrijgt. Dit manuele kantenwerk is even belangrijk als het polieren van de vloer met de machine. Maar toch moeten we realistisch zijn, dat dit in de praktijk bij veel aannemers in dezelfde branche, dit vaak wordt nagelaten van degelijk uit te voeren.

Nadat een vloer is afgewerkt, wordt de vloer nabehandeld met een curing compound of afgedekt met een plasticfolie. Deze dient om te voorkomen dat het betonoppervlak te snel uitdroogt, met barsten en scheuren tot gevolg.

6. De vloer is af!

7. Inzagen van de vloer (standaardzaaguitzettingen of tegelvorm)

De vloer wordt netjes ingezaagd zodat de beton kan werken.
Standaardzaagsnedes worden meestal uitgevoerd op:

  • hoeken

  • putten

  • vloeren groter dan 25m² (dan word deze verdeeld in vakken om scheuren en barsten te voorkomen!)